Ving/Spies/Tjäreborg. Varumärken som tagit sig igenom stora förändringar — med sin styrka intakt

Hur mycket turbulens klarar ett varumärke av utan att förlora sin styrka? Hur mycket som helst verkar det som, om man tittar på den resa som Nordens tre största resevarumärken genomgått de senaste åren.

De nordiska varumärkena Ving, Spies och Tjäreborg tillhörde alla världens största resekoncern - Thomas Cook Group. Men varumärkesupplevelsen var splittrad. De nordiska resenärerna reste med samma flygbolag, möttes av samma personal på flygplatsen och ­åkte gemensamt till samma hotell på sina resmål. Men de köpte sin resa av olika arrangörsvaru­märken, de reste ­med ett flygbolag under annat varumärke, och väl framme på resmålet möttes de av ytterligare ett antal andra varumärken. 


Då kunderna möttes av ett så stort antal varumärken under sin resa kunde de ofta inte identifiera sin researrangör, trots att samma företag ägde samtliga varumärken de mötte under resan. Detta var både kostsamt och ineffektivt. Man såg tydliga fördelar med att samla samtliga av de nordiska varumärkena i gruppen under en och samma identitet, om än under olika varumärkesnamn. 


En ny varumärkesstruktur med en gemensam symbol och identitet skapades för de tre researrangörsvarumärkena och de ingående hotellvarumärkena.  Den nya symbolen ‘The Sunny Heart’ blev den tydliga länk som band ihop resenärens upplevelse genom hela resekedjan - före, under och efter resan. Därmed kunde kundlojaliteten förstärkas och Thomas Cook Group i Norden få en effektivare varumärkes­portfölj.


Lösningen lanserades framgångsrikt på de nordiska marknaderna i december 2012. Den nordiska framgången ledde till att strategin antogs av den globala koncernledningen och identiteten lanserades world wide. ´The Sunny Heart´ blev nu symbol för hela Thomas Cook Group i över 60 länder.

Tre nordiska varumärken som tagit sig igenom uppköp, konkurs, ägarbyten och en pandemi. Och kommit ut på andra sidan som fortsatt starka och älskade varumärken. En lång och ibland mödosam varumärkesresa. Men som alltid skötts med omsorg och uthållighet, av ett bolag som drivs av äkta passion för det de gör. En passion som skapat långsiktigt starka varumärken och affärer.

Till vänster: En gemensam symbol och identititet, "the sunny heart", skapades för de tre nordiska varumärkena. Strategi, löfte och visuell identitet delades av de tre, men varje land behöll sitt eget inarbetade namn. Strategin var så framgångsrik att den anammades av hela Thomas Cook Group

Till höger: När det nya nordiska resebolaget bildades ur konkursen efter Thomas Cook Group, togs en helt ny strategi och visuell identitet fram som omfattade de tre starka varumärkena Ving , Spies och Tjäreborg och dess ägargrupp - Nordic Lesiure Travel Group. 

Men 2019 hände det dramatiska att Thomas Cook koncernen - världens största resegrupp - försattes i konkurs. Ving, Spies och Tjäreborg lyckades överleva konkursen genom att nya ägare trädde in och en ny nordisk resekoncern startades - Nordic Leisure Travel Group. Med den nya resegruppens bildande påbörjades en ny varumärkes­resa. En ny strategi och identitet arbetades fram för det nya bolaget. 

Men ytterligare ett bakslag dök upp. Världen hade drabbats av corona-pandemin, vilket var ett fruktansvärt slag mot det nya bolaget och hela reseindustrin, med flygplansflottor som blev stående på marken och tomma hotell på resmålen. 

Trots pandemin valde Nordic Leisure Travel Group att  lansera sin nya strategi och varu­märkes­identitet i slutet av 2020. En genomänkt strategi för framtiden, och en identitet som speglar framtida semester­resenärers behov. En lyckad varumärkesresa, med varumärken som trots stor turbulens och många förändringar på marknaden ändå klarat att behålla den styrka som finns i de tre fantastiska varumärkena Ving, Spies och Tjäreborg. 

Som strateg i teamet på Happy F&B hade jag förmånen att få följa Ving, Spies och Tjäreborg under åtta år av varumärkes­utveckling. Från lanseringen av "the Sunny Heart-identiten" i Norden , till att omfatta hela den globala Thomas Cook Group, till att slutligen få vara med och ta fram den nya strategin och identiteten för varumärkena inom det nya nordiska bolaget, Nordic Leisure Travel Group.


Vilken resa! Mer spännande än de flesta man får uppleva! Tack gänget på Ving, Spies och Tjäreborg för att jag fick vara med på det äventyret. Kontakt

Åskan Brand Agency

Åsa Bringholm
+46 (0)733 75 79 50 

asa@askanbrandagency.com