Liseberg är ett av Sveriges starkaste varumärken. Och helt avgörande för turism i Göteborg och hela västra Sverige. 
Men en nöjespark har en verksamhet som är säsongsbetonad, med stort fokus på sommaren.  Liseberg utvärderade hur varumärket kunde breddas för att göra verksamheten till en upplevelse för människor året runt. Resultatet blev ett fantasifullt  hotell och en gígantisk vattenpark, utöver nöjesparken som startade redan 1923. 

Liseberg breddade sitt varumärke från att vara "bara" en nöjespark 

— till en hel värld av upplevelser 

Behöver en nöjespark en varumärkes­arkitektur? En nöjespark är väl en nöjespark och det vet vi ju alla vad det är. Men i Lisebergs fall så var det en viktig del i arbetet med att utveckla verksamheten på ett klokt och genomtänkt sätt. 

Liseberg känns som en självklar del av den svenska folksjälen. En nöjespark som är nästan synonymt med Göteborg. Och som står för många positiva värden. Man upplever glädje och spänning och man har kul tillsammans. Men vad är egentligen en nöjespark och hur långt sträcker sig det värde som Liseberg kan erbjuda?


En nöjespark innehåller ett stort antal andra varumärken inom sitt eget område. Liseberg är världen du går in i när du passerar entrén, men väl där inne möts du av en massa andra varumärken. Starka produkt­varumärken i form av attraktioner som Helix, Balder, Loke, Kaninlandet mfl. Ja listan kan göras jättelång. Dessutom finns det på Liseberg ett antal restauranger och caféer, kiosker och butiker, som drivs både i egen regi och av externa varumärken. Och Liseberg håller numera öppet också under annan säsong än bara på sommaren. Kring Halloween och på jul byter Liseberg skepnad, vilket skapar något annat än det vanliga erbjudandet i sommar­parken.


Men är säsongsvariationer att betrakta som varumärken? Och när möter man som besökare Lisebergs varumärke och identitet, och när tar tex den enskilda attraktionens eller restaurangens eller butikens varumärke över? Och vem ska stå som avsändare och när? 

 

Det här och många andra frågor ställde sig Liseberg och började fundera på om det fanns ett sätt att sortera och strukturera nöjesparkens olika varumärken. Så att det skulle bli lättare för alla som jobbar med de olika delarna att fatta rätt beslut om allt från skyltning till interiörer, exteriörer och kommunikation.


Liseberg bestämde sig för att göra en varumärkesarkitektur för alla olika varumärken. Den tydliga strukturen var också en hjälp när man sedan bestämde sig för att utöka Liseberg från att 'bara' vara en nöjespark till att omfatta både hotell och vattenpark. Efter att i flera år ha jobbat med att göra Liseberg mer enhetligt och "monolitiskt" så stod man helt plötsligt inför en utmaning. Om Liseberg som varumärke ska kunna omfatta både ett hotell och ett vattenland, som dessutom har separata entréer och skilda affärer som drivs över hela året - är dessa då del av ett och samma varumärke som nöjesparken, eller behöver nya, olika undervarumärken skapas?


Kluriga men roliga fråge­ställningar. Som varumärkes­strateg och en del i teamet pà Happy F&B hade jag förmånen att få vara med på denna otroligt roliga resa. För vem vill inte ägna dagarna åt att fundera pà vad ett nytt vattenland ska heta? Och med att försöka klargöra hur mycket av den nya identiteten som ska hämta inspiration från den ostindiska perioden och de seglatser man gjorde på världshaven och hur mycket som ska komma från Lisebergs egna, starka varumärkes­upplevelse.


Vilken lycka och vilket uppdrag. Tack Liseberg, för att jag fick vara med pä en del av denna er stora nya resa!

 

Kontakt

Åskan Brand Agency

Åsa Bringholm
+46 (0)733 75 79 50 

asa@askanbrandagency.com